2010. április 29., csütörtök

Kutattam a napokban

a székely nép eredetét és érdekes eredet-levezetést olvastam ezen az oldalon,ha érdekel te is belenézhetsz. Nem azért kutattam ezt, mert olyan nagy székelynek érzem magam, habár minden valószínűséggel az őseim innen a székelyföldről költöztek Mocsojára (Szilágy megye)az 1910-es években.Ennek egyik bizonyitéka az is, hogy itt Csík és Székelykeresztúr környékén sok Simon és Simó nevü család él.
Mivel a székelyföldi baptista misszióról irom a szakdolgozatom,ezért kellet kutassam a székelyek eredetét. Lassan most már kezd kialakulni a dolgozat, ezért is írok ritkábban blogbejegyzést.
Ezúton is köszönöm a szolgatársak megértését,most többet vállalnak a misszió szolgálatokból, hogy haladjak én is.Valahogy csak vége lesz ennek "a tíz napig való " nyomorúságnak. :)))
Ma reggel nagyon jó bátorítást olvastam az - Ösvényem világossága - áhitatos könyvből. "A hit pedig a remélt dolgoknak valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés".Zsid 11:1
John Greenleaf, amarikai kvéker a közetkezőket mondta :" Az ember a hit lépéseit a látszólagos ürességbe teszi, és azután sziklát érez a lába alatt".
Csakhogy a hit nem ugrás a sötétbe. Megkívánja a bizonyitékokat és meg is találja az igében.Ámen.
Más valaki azt mondta:"A hit ott kezdődik, ahol a lehetőségek véget érnek.Ha valami lehetséges, akkor ez nem jelent különösebb dicsőséget Istennek".
Kivánom, hogy tanuljunk meg hitben járni,nem látásban.

5 megjegyzés:

Módi Noémi írta...

http://szekelyivadekok.tripod.com/szekely_tortenelem.pdf

A székely nemzet történelme és alkotmánya-Szádeczky Kardoss Lajos

Ez az egyik legjobb, átfogó, teljességre törő feldolgozás, amely a székely nép történelmével foglalkozik. Ezt ajánlom. (mi ebből tanultunk)

A Wikipédiát nálunk "tiltják" vagyis óva intenek tőle (az egyetemen), mert oda bárki beírhat és nem biztos, hogy pontos.

Nagyon érdekel a dolgozat:), lehetséges lenne, hogy majd elolvassam?:) (Én Bethlen Gábor egyházpolitikájáról írok-van egy fejezet ahol az anabaptistákról is van szó.)

Üdv.: Noémi

Simon András írta...

Kedves Noémi.

Először is örvendek, hogy még másokat is érdekel a székelyek sorsa.
Aztán hogy te is hasonló témakörben írsz, ez egy újabb érdekesség számomra.
Megnyugtatlak, hogy még nagyon sok helyen utána jártam a székelyek eredetének. Mondanom sem kell, sok ellentmondást találtam.
De köszönöm szépen az említett forrást utána nézek.

Majd a dolgozattal ha elkészülök, természetesen elolvashatod.
Testvéri szeretettel András.

Efraim írta...

Testvérem! Te le sem tagadhatod, hogy egy régóta elkóborolt székely ivadék vagy aki végre visszatalált a népe közé:)))
Az Úr áldjon és őrizzen! Adjon elég időt és erőt a dolgozat megírásához!
Öröm olvasni rólatok és látni hogy mily sokra jutottatok az Úr kegyelméből. Ez minket is hűségesebb szolgálatra ösztönöz...

Módi Noémi írta...

Köszönöm.
Én nagyon szeretnék egyszer ennek a témának a szakértője lenni,(székelység, Erdély történelme, egyháztörténelem) elvégre azért tanulok, hogy majd 2 év múlva haza költözve (Erdélybe) gyakorlatba fektessem az itt tanultakat.:)

Jó munkát és haladást kívánok a dolgozathoz!


Noémi

Simon András írta...

Kedves Efraim.

Hát ha már "régóta elkóborolt székely ivadéknak" tartasz, mahónap az is kiderül, hogy csángó vagyok,aki úgy szólván "elcsángált" a népétől :)))

Na jó, nem szégyelem én a kedves székely testvéreimet, valóban aranyos emberek. Adná a jó Atya mind megtérjenek.Ámen.